Bildung für Nachhaltige Ernährung und Lebensmittelwissenschaft

Publikationen

2023

Conty, Valentina; Grundmann, Stephanie; Langen, Nina
Ko-Labs als kooperatives Coaching in der Lehrkräftebildung: Best-Practice-Beispiel zur Gestaltung von Unterrichtsaufgaben in der beruflichen Fachrichtung Ernährung und Hauswirtschaft
Die Materialwerkstatt, 5 (2) :44–55
2023
El Mourabit, Xenia; Kröhn, Silvana; Langen, Nina; Rumpold, Birgit; Scharp, Michael; Bliesner-Steckmann, Anna; Speck, Melanie
Wir müssen reden! Nachhaltigkeitskommunikation in den Korn-handhabenden Berufen: Der Modellversuch Korn-Scout: Vom Getreidekorn und seinen vielfältigen Nutzerinnen und Nutzern – Korn-Kompetenzen für Nachhaltigkeit im Lebensmittelhandwerk stärken
In Ansmann, Moritz and Kastrup, Julia and Kuhlmeier, Werner, Editor, Berufliche Handlungskompetenz für nachhaltige Entwicklung aus BIBB Fachbeiträge zur beruflichen Bildung
Seite 43–60
Herausgeber: Verlag Barbara Budrich, Leverkusen
2023
43–60
ISBN
978-3-8474-2893-0
Nikravech, Mariam
Perspective—Evaluating the impact of food waste reduction policies
Frontiers in Sustainable Food Systems, 7
2023
Lemken, Dominic; Langen, Nina
The price penalty on meat substitutes—Consumers prefer reduced meat portions over novel meat alternatives and authentic vegetarian dishes—Final stage of a registered report
Q Open, 3 (1)
2023

2022

Klink-Lehmann, Jeanette; Langen, Nina; Simons, Johannes; Hartmann, Monika
Jumping on the Bandwagon of Responsibility—Or Not? Consumers' Perceived Role in the Meat Sector
Sustainability, 14 (10) :6295
2022
Conty, Valentina; Grundmann, Stephanie; Langen, Nina
Aufgabenentwicklungskompetenz im Berufsfeld Ernährung und Hauswirtschaft: Das Schokoladenkuchenmodell
Haushalt in Bildung & Forschung, 11 (2) :71–82
2022
ISSN: 21938806
Nikravech, Mariam; Langen, Nina; Bendisch, Fabian; Ziesemer, Florence; Abels, Simone; Schrader, Ulf; Fischer, Daniel
The Food Waste Lab: Improving food waste reduction behavior through education
Journal of Cleaner Production, 370 (1) :133447
2022
ISSN: 09596526
Sayed, Waheed A. A.; Alm-Eldin, Magdy M. S.; Hassan, Reda S.; Sileem, Thanaa M.; Rumpold, Birgit A.
Recycling of Mediterranean Fruit Fly Rearing Waste by Black Soldier Fly, Hermetia illucens
Waste and Biomass Valorization, 97 :2594
2022
ISSN: 1877-2641
Langen, Nina; Ohlhausen, Pascal; Steinmeier, Fara; Friedrich, Silke; Engelmann, Tobias; Speck, Melanie; Damerau, Kerstin; Bienge, Katrin; Rohn, Holger; Teitscheid, Petra
Nudges for more sustainable food choices in the out-of-home catering sector applied in real-world labs
Resources, Conservation and Recycling, 180 :106167
2022
ISSN: 09213449
Delvendahl, Nora; Dienel, Hans-Liudger; Meyer, Vera; Langen, Nina; Zimmermann, Jennifer; Schlecht, Martin
Narratives of fungal-based materials for a new bioeconomy era
Innovation: The European Journal of Social Science Research, 10 (3) :1–11
2022
ISSN: 1351-1610
Speck, Melanie; Wagner, Lynn; Buchborn, Felix; Steinmeier, Fara; Friedrich, Silke; Langen, Nina
How public catering accelerates sustainability: a German case study
Sustainability science :1–13
2022
Delvendahl, Nora; Rumpold, Birgit A.; Langen, Nina
Edible Insects as Food-Insect Welfare and Ethical Aspects from a Consumer Perspective
Insects, 13 (2)
2022
ISSN: 2075-4450
Schuster, Sebastian; Speck, Melanie; Herpen, Erica; Buchborn, Felix; Langen, Nina; Nikravech, Mariam; Mullick, Shantanu; Eichstädt, Tilman; Chikhalova, Yulia; Budiansky, Emma; Engelmann, Tobias; Bickel, Manuel
Do meal boxes reduce food waste from households?
Journal of Cleaner Production, 375 :134001
2022
ISSN: 09596526
Langen, Nina
Die Bedeutung von Gelegenheiten für nachhaltige Ernährung
In Onnen, Corinna, Editor, Gelegenheitsfenster für nachhaltigen Konsum Band 4
Seite 205–217
Herausgeber: Springer Fachmedien Wiesbaden, Wiesbaden
2022
205–217
ISBN
978-3-658-37542-3
Nikravech, Mariam; Rumpold, Birgit A.; Langen, Nina
Consumer acceptance of insect-based food and feed products: Explore successful strategies for gaining trust in and consumer acceptance of novel food and feed products derived from insect proteins: Deliverable 1.4. of SUSINCHAIN, Prepared by: Technische Universität Berlin (TUB) In collaboration with: Università Politecnica delle Marche (UNIVPM), Universidade Católica Portuguesa (UCP), Universidade de Porto (UP)
Herausgeber: Berlin
2022

2021

Grundmann, Stephanie; Schulz-Greve, Sabine; Langen, Nina; Heindl, Ines
Nachhaltige Ernährung, Verbraucherbildung und Schulverpflegung
Ernährung im Fokus (03/2021) :174–181
2021
Grundmann, Stephanie; Schulz-Greve, Sabine; Groth, Karin; Klatt, Christiane; Langen, Nina; Heindl, Ines
Verantwortung für das eigene Lernen übernehmen
Haushalt in Bildung & Forschung, 10 (2-2021) :30–47
2021
ISSN: 21938806
Ohlhausen, Pascal; Langen, Nina
Spontaneous Variety-Seeking Meal Choice in Business Canteens Impedes Sustainable Production
Sustainability, 13 (2) :746
2021
Treutwein, Regina; Langen, Nina
Setting the agenda for food waste prevention – A perspective on local government policymaking
Journal of Cleaner Production, 286 :125337
2021
ISSN: 09596526
Huis, Arnold; Rumpold, Birgit; Maya, Cassandra; Roos, Nanna
Nutritional Qualities and Enhancement of Edible Insects
Annual review of nutrition, 41 :551–576
2021
Wagner, Lynn; Speck, Melanie; Buchborn, Felix; Engelmann, Tobias; Bienge, Katrin; Friedrich, Silke; Teitscheid, Petra; Langen, Nina
Weiterentwicklung der wissenschaftlichen Bewertungsgrundlagen – Evaluation des aktualisierten und erweiterten digitalen Bewertungstools
Band 2 aus NAHGAST II Arbeitspapier
2021
Wunder, Stephanie; Hasselberg, Leonie; Herb, Irina; Langen, Nina; Lenkert-Hörrmann, Andrea; Diettrich, Stella
Maßnahmen gegen Lebensmittelverschwendung in Haushalten erfolgreich planen: Ein Leitfaden zur Maßnahmenentwicklung anhand einer Wirkungslogik
2021
Sayed, Waheed A. A.; Hassan, Reda S.; Sileem, Thanaa M.; Rumpold, Birgit A.
Impact of plasma irradiation on Tribolium castaneum
Journal of Pest Science, 94 (4) :1405–1414
2021
ISSN: 1612-4758
Rumpold, B. A.
Global Consumer Perception of Insects as Feed
In Hall, Heidi and Fitches, Elaine and Smith, Rhonda, Editor, Insects as animal feed
Herausgeber: CABI, Wallingford and Boston, MA
2021
ISBN
9781789245936
Rumpold, B. A.; Huis, A.
Education as a key to promoting insects as food
Journal of Insects as Food and Feed, 7 (6) :949–953
2021

Seite 1 von 5